Samlivsterapi

Mange par henvender sig i min praksis med nedsat eller manglende lyst, som både for den enkelte og for parforholdet kan være et stort problem. At blive en familie, hvor børnene kommer i første række, kan gøre det vanskeligt at have tid og overskud til at holde gnisten og lidenskaben i live, og begge parter længes efter intimitet.

Samlivsterapi er det danske udtryk for det, der på engelsk hedder marital therapy eller sex therapy. Der er ikke den store forskel på samlivsterapi og parterapi, men hvor parterapien hovedsageligt er rettet mod kommunikation i parforholdet, nærvær og konflikter, omfatter samlivsterapien tillige behandling af seksuelle problemstillinger (se Parterapi). Samlivsterapi foregår således som enhver anden samtaleterapi - evt. med forklaring af nogle øvelser efter behov, som parret kan lave hjemme mellem samtalerne.

I forelskelsesfasen i et parforhold er seksualiteten ofte meget intens, og den seksuelle lyst kommer helt spontant. Begge parter er åbne for og nysgerrige efter at lære hinanden at kende på alle områder. I det langvarige parforhold vil den intense seksualitet kun bevares, hvis parret fortsætter med at dele og udforske. Hvor ofte og hvor intenst et par har samleje er afhængigt af, hvor meget de hver især føler sig elsket.

Det kan derfor være svært at bevare gnisten og lidenskaben, hvis man f.eks. har stiftet familie, og børnene kommer i første række. I en travl og presset hverdag mangler der både tid og overskud til at være noget for hinanden og stadig være nysgerrige på og forstående overfor hinandens forskelligheder.

Uden følelsesmæssig fortrolighed og intimitet bliver sex med tiden kedelig og en sjældenhed. Ofte bliver nedsat eller manglende lyst efterhånden et stort problem for den enkelte og for parforholdet. Når parterne ikke længere oplever den spontane lyst, tror de ofte, at det betyder, de ikke længere elsker hinanden. Det bliver sværere og sværere at lægge op til sex af frygt for at blive afvist, selv om begge parter længes efter kærlighed og nærhed.

I samlivsterapi hjælper jeg derfor parret til at få en bredere opfattelse af intimitet og seksualitet. Ved også at se intimitet som nærvær i det hele taget og sensualitet som en del af seksualiteten, er der håb om, at de hver især tør åbne op og igen få lyst til at give sig hen til hinanden. Sensuelle følelser er de meget behagelige fornemmelser, der kommer fra vore sanser og som vækker kroppen til live.

Der kan naturligvis også være andre seksuelle problematikker, parret har brug for hjælp til (se Sexologisk rådgivning).

Seksuelle problemer kan belaste parforholdet, eller parforholdet kan være årsagen til seksuelle problemer. Uanset om det er hønen eller ægget, der kommer først, fungerer samspillet ikke, og det kan parret få hjælp til at tage fælles ansvar for. I modsætning til individuel sexologisk rådgivning er parforholdet således i centrum i samlivsterapi.

Formålet med samlivsterapi er gennem en åben dialog at få genetableret intimiteten og nærheden i parforholdet.

samlivsterapi

Det kan være, at lysten ikke altid hver dag gennem livet er lige stor, men har man haft den med hinanden, delt den med hinanden, så har man den bedste grund under sit ægteskab; et udgangspunkt, hvor man kan finde hinanden igen og igen og igen – i kys og ord og tanke – med krop og sjæl.

Benedikte Vejlby Baggesgaard, Sognepræst og sexolog, Skanderborg.